Därför är gurkmeja nyttigt

Därför är gurkmeja nyttigt

Det finns många anledningar till att krydda med gurkmeja. Det är nämligen en av de nyttigaste kryddorna som finns och modern forskning visar att gurkmeja kan vara ett av naturens mest kraftfulla ämnen med läkande effekt.

12 nyttiga anledningar att äta gurkmeja

Gurkmeja är en mycket stark antioxidant

Gurkmeja sägs kunna motarbeta utveckling av diabetes

Gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet (LDL)

Gurkmeja är hjärt-/kärlstärkande 

Gurkmeja skyddar cellväggarna

Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Gurkmeja stimulerar gallan som hjälper till att bryta ner fetter

Gurkmeja stimulerar matsmältningen

Gurkmeja är renande för blodet

Gurkmeja skyddar levern mot gifter

Gurkmeja kan hjälpa vid hudproblem

Gurkmeja ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockret

Därför är gurkmeja så nyttigt
Gurkmeja är en av de nyttigaste kryddorna som finns och under de senaste åren har modern forskning visat att gurkmeja kan vara ett av naturens mest kraftfulla ämnen med läkande effekt. Detta eftersom gurkmeja är ett av de mest antiinflammatoriska ämnena som finns. Gurkmeja består till fem procent av färgämnet curcumin, som kan motverka inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer.  Labbförsök på möss visar att gurkmeja kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med Alzheimer. Få studier har gjorts på människor.

Vad är gurkmeja?
Gurkmeja är en rot som ingår i familjen ingefärsväxter. Den härstammar från Sydostasien och har använts länge inom traditionell ayurvedisk medicin (där man eftersträvar att få kropp och själ i balans) för att den ansågs rena kroppen. Gurkmeja blir cirka en meter hög och har så kallade ritsomer – underjordiska rotstammar, vilka är tjocka och köttiga. Köttet, som har en aromatisk doft, är starkt gulorange. Det är roten som kokas, torkas och sedan mals till ett gult pulver.

Gurkmejans historia
Man tror att Marco Polo hämtade gurkmeja till Europa mellan åren 1254-1324. Indien är världens största producent av gurkmeja, men den produceras även i Kina, Indonesien och Sri Lanka. I det indiska köket är kryddan mycket vanlig och gurkmeja kallas även ofta för indisk saffran.

Ett tips är att ta gurkmeja ihop med svartpeppar. Den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, ökar upptaget och biotillgänglighet av curcumin.

Recept: Gurkmejasås till fisk
Till vit fisk så som torsk eller hälleflundra passar det utmärkt med en sås baserad på gurkmeja.

Ingredienser:
3 schalottenlökar (eller 1/2 gul lök)
3 vitlöksklyftor    
3 cm färsk ingefära
1 msk majsolja
2 röda chilifrukter
2 msk gurkmeja
4 dl kokosmjölk

Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs detta i olja utan att det tar färg, rör om hela tiden. Dela chilifrukten och skrapa bort kärnorna. Finhacka chilin och tillsätt den och gurkmejan i lökblandningen. Låt fräsa i några minuter. Häll i kokosmjölken. Koka upp och låt sjuda i cirka tio minuter. Servera såsen med fisk och valfria tillbehör.

Gurkmeja näringsvärde per 100 gram:
295 kcal
7,3 gram fett
23 gram protein
50 gram kolhydrater
7 gram fibrer

 

Text: Yvonne Lundgren

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.