Nu kan alla tävlingssimma i öppet vatten i Tylösand och på Djurgården

Nu kan alla tävlingssimma i öppet vatten i Tylösand och på Djurgården

Löparboomen fortsätter att växa över hela landet. Samtidigt ökar intresset för motions- och tävlingsformen där deltagarna kombinerar öppet vatten-simning med löpning.

Här läser du om de olika loppen

https://www.aquathlon.se/ är samlingssida för alla de olika loppen. Där kan du också se filmer från loppen och läsa mer om den speciella livbojen.

Stockholm: söndag 6 augusti 2017.
Tylösand: lördag 22 juli 2017.

Två populära destinationer för öppet vatten-simning och löpning är Tylösand och Nationalstadsparken på Djurgården. Vid tävlingarna Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim och Tylösand Aquathlon & Swim får vi delta i simning med avslutande löpning, eller delta i bara simningen eller bara löpningen.

De längsta simdistanserna sommaren 2017 är 25 000 meter och 10 000 meter. Den kortaste är bara 400 meter. Det finns plats för alla!

– Människan är byggd för att utsättas för belastning, och här anpassar vi loppen så att alla kan vara med på sin egen nivå. Man får välja distans efter sin förmåga, säger Anders Björkholm, som är tävlingsledare både i Stockholm och Tylösand.

Medhavd boj
Vid tävlingarna används SaferSwimmer-bojen från International Swimming Hall of Fame. Bojen är ett perfekt redskap för öppet vatten-simning och alla deltagare erbjuds att låna bojen på tävlingsdagen. Den är uppbyggd som en vattentät behållare där man kan förvara värdesaker, och stör inte din marschfart. Dessutom syns du mycket bättre eftersom den är orange.

Deltagarna som inte vill simma kan ställa upp i Tylösand Beach Run eller motsvarande Stockholm Royal Park Run, som är löpning på Södra Djurgården.

– De ungdomar som stått på startlinjen med internationella öppet vatten-simmare och triathlon-eliten har klarat det suveränt! Eliten genomför 10 km öppet vatten-simning under 2 timmar, fortsätter Anders Björkholm.

Livsviktig simkunskap
Oavsett nivå är det bra att testa sin simkunnighet i öppet vatten med elektronisk tidtagning. Det är stor skillnad mellan att simma inomhus i bassäng jämfört med på öppet vatten.

– Simkunnighet som begrepp är en färskvara, finns med i skolans läroplan, och inkluderar att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, men också att man vet hur man beter sig i och runt vatten, inomhus och utomhus, under alla tider på året.

Under åren har över 200 ungdomar testat sin simkunnighet i öppet vatten vid Kids Aquathlon & Swim som genomförs samtidigt som Aquathlon & Swim-tävlingarna i Stockholm och Tylösand.

– Hit kommer löpare som är intresserade av att börja simma, simmare som vill utmana sig i löpning, samt nybörjare till både löpning och simning, en plats för alla. Årets yngsta deltagare var bara 4 år och den äldsta 76 avslutar Anders Björkholm.

Information om tävlingarna finns på aquathlon.se.

Text: Julia Kimell
Bild: Aquathlon

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.