Armtag och andning – simma i öppet vatten

Armtag och andning – simma i öppet vatten

Del 2 i vår följetong med tips hur du komma igång med simning i öppet vatten är armtag och andning. Här ger Anders Björkholm, arrangör av loppen Tylösand Aquathlon & Swim samt Stockholm Royal Park Aquahtlon & Swim, några råd och visar en teknikfilm.

Frisim är det snabbaste simsättet om du ska tävla i Öppet Vatten vid lopp som Tylösand Aquathlon & Swim lördagen den 22 juli och Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim söndagen den 6 augusti. Men självklart är andra simsätt också tillåtna och snabbhet beror på din erfarenhet.

Vill du välja att simma frisim så är det bästa om du köper en våtdräkt som är avsedd just för frisim. Var noggrann med att hitta rätt storlek på våtdräkten så att den passar just dig.

Skillnaden på bassängsimning och öppet vatten-simning är större än många tror. Men det finns mycket man kan träna på inomhus under vintern som går att använda när utomhus säsongen rullar ingång i maj juni.

”Crawlkurserna / frisims-kurserna” som du kan gå på i bassäng inför öppet vatten säsongen, visar nybörjare och motionärer hur du hittar bästa möjliga ”vattenläge”, samt hur du på ett ”ekonomiskt” och ”rytmiskt” sätt tar dig från punkt A till punkt B. Om du t.ex. har huvudet för högt så sjunker höften och benen, bröstet bromsar och du tappar fart. Om du andas samtidigt som du navigerar så tappar du också fart.

Genom hela simningen är det viktigt att du fokuserar på andningen, samt att du så effektivt som möjligt använder dig av armtagen, bensparkarna och alla instruktioner som du fått från simtränarna.

Vid Öppet Vatten simning är förhållandena på tävlingsdagen annorlunda jämfört med simning i bassäng då man saknar simlinor på höger och vänster sida, en egen simbana och att det klara klorvattnet bytts mot naturens bräckta eller ibland salta havsvatten. En utmaning och fantastisk naturupplevelse!

Det är viktigt att du provar din våtdräkt före tävlingsdagen för att lättast möjligt få på dig och av dig dräkten, samt att du undviker att få skavsår vid nacken och andra ställen.

Vill du veta mer om simning i öppet vatten? Här hittar du del 1 om vattenvana, här del 2 om armtag och andning, här del 3 om navigering, här del 4 om simstart i öppet vatten och slutligen del 5 om drafting. Lycka till!

Text: Anders Björkholm

Film: Jerker Dalunde

Foto: Lars Stålnacke

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.