Otroligt högt och extremt djupt med lyckan i det enkla Annelie Pompe guidar dig till sommarens äventyr

Otroligt högt och extremt djupt med lyckan i det enkla

Från Mount Everest högsta topp till havets djup och ändå så jordnära som en människa kan bli. Vi har haft äran att träffa den lika tuffa som ödmjuka proffsäventyraren Annelie Pompe för att luska fram historien bakom hennes imponerande bedrifter. Hur tränar hon? Hur tänker hon kring hälsa? Och vad kan du själv göra för att få mer äventyr i livet? Häng med in i Annelie Pompes gränslösa värld med flera tips inför sommaren.

Pompes 7 hälsotips inför sommaren

1. Prova yoga. Det är så enkelt och krävs så lite. Kör 5 minuter om dagen, enkla rörelser gärna utomhus, exempelvis under en promenad. 5 minuter har du alltid tid med och kommer ner i varv.

2. Testa något nytt och utmana dig själv. Det kan vara precis vad som helst, t.ex. en ny sport som kajakpaddling eller paddle board. Titta inte så mycket på vad andra gör.

3. Upptäck nya platser! Gå en promenad på ett ställe där du aldrig varit förut. Det finns jättemånga fina vandringsleder även i storstadsregioner.

4. Beundra horisonten. Åk till en plats där du kan stå med fötterna i vattnet och njuta av den vackra vyn. Det är nyttigt för själen.

5. Skippa mobilen. Bra att ha i nödfall, men sätt den i flygplansläge så att du kan njuta av nuet istället.

6. Plocka upp skräp varje gång du är ute. Ju fler vi är som gillar att vara utomhus – ju mer måste vi ta hand om miljön. Det är viktigt, för naturen mår inte bara idag.

7. Sänk tröskeln och lär dig på vägen. Du måste inte ha speciella vandringsskor och kunna allt om att campa för att ge dig ut i naturen.

Genom växelvis regn och sol cyklar jag mot Courtyard by Marriot för vårt möte. Ibland tar det tvärstopp på grund av den hårda vinden och jag funderar på hur Annelie tacklar vädrets makter på sina äventyr? Blir hon lika ilsken som jag i kampen mot stormen? Framme möter jag Annelies harmoniska utstrålning och inser att hon säkert tyglar vilken orkan som helst. Hennes trygga lugn smittar av sig.

– Det är du som måste vara Anna? Annelies ljusblå ögon möter mig med ett leende i svängdörren till hotellet. Precis som mig är hon klädd i en lång vindjacka, jeans, hoodie och gympaskor. Att det är en sportig tjej som gillar naturen märks tydligt. Det blonda håret är uppsatt i en lös tofs som ännu ett tecken på att hon gillar det praktiska. Den gamla, men sanna klyschan att ”insidan är viktigare än utsidan”. Som jag redan läst drivs Annelie av passion och inspiration. Hon menar att du kan nå hur långt, högt och djupt som helst om du undviker att begränsa dig, något även kläder och prylar kan göra.

Vi slår oss ner i en soffgrupp i ett lugnt hörn av lokalen där mitt första intryck besannas. Annelie Pompe har imponerande prestationer i bagaget, bland annat ett världsrekord i fridykning till 126 m på ett enda andetag och en toppbestigning av Mount Everest, men är långt ifrån ute efter att stoltsera med sina bedrifter. Tvärtom vill hon gärna dela med sig av sin passion och erfarenhet.

Så hur blev du en äventyrare?

– Hela mitt liv kännetecknas egentligen av äventyr, men inte som det flesta tänker på det i form av att det måste vara extremt och adrenalinfullt . Du vet ”män med skägg och anorak”. Min tolkning av äventyr är på ett djupare plan, som i att livet är väldigt spännande. Upplevelsen av världen inifrån och av naturen utifrån, frihetskänslan.

Vi reste mycket när jag var liten. Vi bilade till nya länder, åkte skidor i bergen och dök i havet. Jag var med i scouterna och fick naturligt lära mig att känna mig hemma i naturen.

– Jag insåg tidigt att jag trivs mycket bättre utomhus. Jag lekte bättre ute, sov bättre ute och har alltid haft en tävlingsinstinkt. Då kom det ganska naturligt att börja tävla i utomhussport.

Redan som 10-åring tävlade Annelie Pompe i klättring som en del i målet att bestiga Mount Everest. Sen tjatade hon sig in på en klätterkurs som 14-åring och har sedan dess varit fast vid sporten, tillsammans med dykning. Annelie Pompe växte upp vid havet, hennes pappa var dykare och introducerade miljön för henne. Havet och bergen blev självklara delar av livet och två av Annelies favoritplatser.

– Jag klättrade högre och högre, dök djupare och djupare, och till slut hade jag klättrat högst och dykt djupast i världen. Det var egentligen inget syfte i sig utan mer en kul grej, men då märkte jag också att det var så roligt att dela med mig av det här. I takt med att jag fick sponsorer som professionell äventyrare uppmuntrades jag till att inspirera andra med mina upplevelser. Med det blev föreläsandet en del av min verksamhet där jag även kunde väva in min bakgrund med idrottspsykologi. Det blev en perfekt kombination.

Men vad är drivkraften bakom dina otroliga bedrifter? Det bästa med dina äventyr? undrar jag nyfiket. Annelie berättar så inlevelsefullt att ögonen glittrar och min frågor kommer naturligt. Jag vill veta mer. Vad är hemligheten bakom hennes passion?

– Det jag upptäckte under mina äventyr var att det inte var så viktigt hur högt eller djupt jag kom, utan det jag gillade mest var enkelheten. Bestiga ett berg kan verka häftigt, men det jag uppskattar mest är att få leva två månader i ett tält. Det är så enkelt. Du vet var du ska, du har inget internet och det är bara att äta, sova, hitta en tältplats för natten. Jag mår så bra av att leva så. Det handlar om att skala ner, vara i nuet och leva minimalistiskt. Ju mindre prylar – ju bättre mår jag. Mycket går att återanvända och på så sätt får du både mer pengar och tid – något du kan lägga på upplevelser istället.

– Jag är så fascinerad av det här med att leva enklare, det jag även skriver min nya bok om. Därför vill jag också göra det på riktigt.

Annelie skriver just nu på en bok som handlar om att ha mer frihet i livet, enkelhet. Hon har även gett ut boken ”Extremt högt, otroligt djupt” som handlar om både höjden och djupet, men även om psykologin bakom. Hur du kan bli modigare, hur du möter dina rädslor, tränar din viljestyrka.

Hur du blir mentalt starkare

– Det upptäckte jag längs hela den här karriären. Att det som sitter inuti huvudet – det är där det börjar! Hur du ser på världen, vad du vågar göra, hur du ser på dig själv.

– Blir aldrig du rädd? undrar jag med bilden av det enormt krävande fridyket på näthinnan.

– Jo, absolut! Jätteofta. Men jag ser snarare rädsla som något spännande än något du ska undvika. För när jag känner rädsla tänker jag, ”oj, det här var spännande! Och så blir jag nyfiken istället…” Hindret sitter ofta bara i ditt eget huvud och du kan bygga upp ditt mod lite i taget genom att utsätta dig för spänning.

Kärleken till naturen och att Annelie älskar att träna har lett henne till äventyren. Det kommer naturligt av den kombinationen, men du kan lika väl bli triathlet, vilket också är ett slags äventyr. Det finns liksom ingen mall för var ett äventyr är. Tycker du det är ett äventyr så är det ett äventyr.

– Det enda ”måste” för att vara ett äventyr är att du inte gjort det förut och att det är en liten risk, till exempel att du fryser eller att det ”kan gå fel”. Nyfikenhet är en drivkraft och även ett verktyg.

Slutligen kan jag inte låta bli att fråga om Annelie Pompe har någon framtidsvision. Var ser du dig själv om fem år?

– Jag lever redan mycket som jag vill göra, men är ändå flexibel. Om något år kanske jag vill göra något nytt, nya kurser och workshops. Det var länge en dröm att kunna vara borta under vinterhalvåret och hemma på sommaren så som nu. Och jag älskar att resa. Kanske att jag skulle vilja ha ett center utomlands att återkomma till, men jag gillar inte att vara fast. Frihet är viktigare än att ha en fast punkt, så kanske kanske inte..

– Jag har en delad uppfattning om målsättningar. Tror till och med att mål kan vara begränsande. Jag har tidigare varit mycket mål- och drömdriven, men nu tror jag det är bättre att vara öppen. Då är det lättare att vara nöjdare i nuet, istället för att tänka att ”när jag uppnått det – DÅ kan jag vara lycklig…”

Annelie tror att om du är närvarande och medveten om NU, så kommer du hamna där du vill. Att du inte ska begränsa dig själv så mycket, något ett mål kan göra.

– Som vid fridykningen kan jag i efterhand tänka att jag gjorde fel när jag satte ett mål att dyka till ett visst djup. Jag hade kanske dykt ännu djupare annars?

Mer äventyr i sommar – Annelie Pompe tipsar

– Spontanitet! Fastna inte i planering och höga förväntningar. Ofta är spontanäventyren de bästa äventyren. De kan finnas bakom husknuten. Ta till exempel pendeltåget 20 minuter och upplev en helt ny värld. Alla äventyr räknas!

– Skärgården! Västkusten är magisk, klipporna, havet och fjorderna.

– Norge med Lofoten, är väldigt vackert.

– Svenska fjällen.

Om Annelie Pompe

Född: 25 februari 1981

Bor: På ön Hönö utanför Göteborg och i hela världen

Gör: föreläsare, guide, livscoach, personlig tränare, skribent, fotograf, dyk-, andnings-, och yogaginstruktör. Med bara en titel – äventyrare!

Meriter: Världsmästare i fridykning till 126 m på ett enda andetag och en toppbestigning av Mount Everest och ”7 summits”, det högsta berget på varje kontinent.

Böcker och skrivuppdrag:

– Otroligt högt och extremt djupt, utgiven 2015.

– Tankar under ytan, utgiven 2016. Annelie Pompe började skriva krönikor i Göteborgs Posten hösten 2015 och blev snabbt en stor läsarfavorit. I boken finns hennes krönikor samlade.

Tränar: Klättring, fridykning, yoga, löpning, skidåkning, kajakpaddling, surfing och cykling.

Tänker: Äventyr händer på lika mycket på insidan som utsidan. Det handlar mer om attityd än adrenalin.

Citat: ”The state of life is nothing more than the state of your mind”

Hemsida och blogg: anneliepompe.com

Instagram: @annelieadventures med 40 500 följare

Aktuell med: Skriver en ny bok som handlar om att ha mer frihet i livet. Expedition i Nepal i höst med en grupp som ska bestiga Island Peak tillsammans. I vinter ska Annelie bo med havsnomader i Indonesien en månad. Människor som helt lever av havet.

Text: Anna Lissjanis

Foto: Pontus Engberg

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.