Sola smart i sommar - allt du behöver veta om solskydd

Sola smart i sommar

Varma strålar mot bar hud. Gyllene hy som ger dig en frisk och fräsch look. Nu när sommaren är här vill många av oss njuta maximalt av solen och dess positiva effekter, men känner även till farorna med hudcancer och vikten att skydda sin hud. Men vad, när och hur? Här ger Margret Pinto, grundare av hudvårdsföretaget EVY Technology, svar på allt du kan tänkas behöva veta kring solskyddsprodukter.

Vad menas egentligen med SPF och hur ska man veta vilken produkt som passar dig?

– Siffran anger hur mycket som släpps igenom av solens UVB strålar. SPF 20 släpper till exempel igenom en tjugondel och ger ett 95 procentigt skydd. SPF 50 släpper igenom en femtiondel och skyddar mot 98 %.

– Många tänker att man kan vara ute 30 gånger längre om man använder SPF 30, det är en ganska luddig förklaring men tanken är att om du till exempel vet att du bränner dig efter 10 minuter i solen och använder SPF 30, då kan du vara ute i ca 5 timmar totalt utan att bränna dig. Men det är förutsatt att du återapplicerar enligt rekommendationer. Efter det har du fått så mycket UV–strålning att du ändå kan bränna dig.

– Du behöver tänka på hur länge du ska vara ute, hur stark solen är och hur känslig du är när du väljer faktor.

Vad är det absolut viktigaste att känna till om solskydd?

– Att förstå att det behövs 35–45 ml till en helkroppsinsmörjning och att du ska applicera varannan timme, eller oftare om du badar, för att uppnå det skydd som står på flaskan.

– Generellt är det mängden solskydd och hur ofta du måste applicera som är det stora problemet. Enligt hudläkare använder vi endast en tredjedel av den rekommenderade mängden solskydd och vi får därför bara en liten del av det skydd som vi tror att vi får.

Hur mycket bör man egentligen smörja in sig för en hel dag på stranden?

– Med vanliga solskydd ska en hel flaska gå åt på en dag. 40 ml x 3 = 120 ml (6 timmar). Tänk dig en hel familj som åker på solsemester, 3 vuxna behöver då cirka 30 flaskor för en 2 veckors semester.

Vad är skillnaden på UVA och UVB-strålar, är båda lika skadliga?

– Siffran på solskyddet indikerar endast UVB-skyddet, de strålar som bränner oss. UVA-strålar går längre ner i huden och orsakar hudskador och förtidsåldrande. UVA-ringen på produkter talar om att UVA-skyddet uppnår en tredjedel av UVB-skyddet. Man bör alltså skydda sig även fast man är eller har blivit brun om man vill undvika förtidsåldrande, hudskador och hudcancer.

Vad ska man tänka på när man tränar?

– Även en molnig dag så släpps 50% av UV strålningen igenom så du kan bränna dig i alla fall. Använd gärna ett milt och extra vattenfast solskydd och torka bort överflöd så det inte rinner av ner i ögonen och svider när du svettas.

Sammanfattningsvis, vad är ditt bästa tips när man ska köpa en solskyddsprodukt?

– För det första är det viktigast att veta hur solskydd fungerar och ska användas. Vi tycker det är viktigt med högsta möjliga UVA skydd i produkterna, att de är markerat hypoallergena – eftersom solskydd och solen ofta irriterar huden. Det finns stora kvalitetsskillnader så sök gärna efter produkt som rekommenderas av hudläkare om du är känslig.

– Alla gör klokt i att undvik parfymämnen och produkter som luktar starkt. Produkter som är svårt att applicera tillräckligt av eller som rinner av i vatten ökar risken för att du bränner dig men är även dåligt för din ekonomi och miljön. En extra vattenfast produkt står också bra emot svett. Välj gärna en produkt i en förpackning där produkten kommer minimalt i kontakt med syre, så slipper du slänga rester.

 

Läs mer om solsydd hos Evy Technology

Text: Anna Lissjanis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.