Stress – så påverkas kroppen och hur du förebygger det

Stress – så påverkas kroppen och hur du förebygger det

Vad är stress och hur vet man egentligen om man är i riskzonen för att påverkas negativ av den? Stress, utmattningssyndrom och utbrändhet är något som ständigt ökar i dagens samhälle men många blundar för varningssignalerna. Här förklarar vi hur stress påverkar kroppen och vad du kan göra för att förebygga det.

Stress är hjärnans och kroppens reaktion på de krav, utmaningar och påfrestningar som vi utsätts för i vår vardag under olika situationer. Men varför blir vi egentligen stressade?

Stress kan utlösas av både sorgliga och roliga händelser och behöver alltså inte nödvändigtvis vara negativ. En lagom dos med stress där du med jämna mellanrum får återhämtning ökar din prestationsförmåga, ditt välbefinnande och ger dig ett mer välfungerande immunförsvar. Men om vi ska gå in på den negativa stressen så kan den uppkomma vid höga, ibland orimliga krav som du har på dig själv och arbetsbelastning som är för stor. Men vad många inte tänker på är att om kraven på dig är för låga eller om det är fel sorts krav och du istället blir ostimulerad kan detta också resultera i en negativ stress tillslut. Det viktiga är att det finns en balans mellan det krav som ställs på dig och din egen förmåga, oavsett om de gäller jobb, träningsprestationer eller i privata livssituationer.

Vad händer då i vår kropp när vi upplever stress?

Vårt hjärta slår snabbare och blodtrycket stiger, vår andning och syresättningen av blodet ökar i både muskler och fler andra organ i kroppen, musklerna spänns, kolesterolhalten i kroppen ökar, depression, magproblem, övervikt och fetma kan uppkomma. Listan kan göras mycket längre men vi ser ganska snabbt att vår kropp utsätts för påfrestningar vid stress. Det är viktigt att vi försöker förebygga och motverka att stressen går från att vara en positiv stress som är lagom och prestationshöjande till att bli skadlig för oss, för om vi inte tar det på allvar kan det tillslut leda till olika stressrelaterade sjukdomar som är betydligt svårare att ta sig ur.

– Har du svårt att sova?

– Är du ofta sjuk?

– Huvudvärk?

– Orolig mage?

– Hjärtklappning?

– Är du ständigt trött?

– Svårt att koncentrera dig?

– Ökad muskelspänning?

– Har du svårt att hänga med i samtal och hålla fokus?

– Upplever du att det är jobbigt att helt plötsligt umgås i stora sällskap?

Känner du igen dig på någon eller flera av dessa punkter kanske du redan lider av stress eller utmattningssyndrom då detta är några av de vanligaste symptomen vid stress.

Hur gör man då för att förebygga, hantera och motverka negativ stress?

Du kan arbeta med något som kallas för spänningsreglering, det är olika metoder som används för att hantera och även reglera din stress. Det går ut på att hitta en balans mellan sinnet och kroppen och anpassa den till rätt situation. Det kan vara allt från muskelavslappning, andningskontroll, fysisk aktivitet som promenader och yoga till mental visualisering och avslappnande musik. Något som du enkelt kan använda dig utav dagligen oavsett vart du befinner dig är mindfulness, en meditationsteknik som absolut kräver upprepning och träning men som kan hjälpa dig att bemöta vardagens stress och utmaningar på bästa sätt. Denna teknik innebär att vara närvarande i nuet utan att vara dömande och lägga in värderingar, utan istället ha en accepterande inställning till det du upplever just nu. Det finns massvis med olika mindfulness-övningar på nätet där du kan testa dig fram och för en stund bara få andas och koppla bort allt som har med stress att göra.

Här kan du testa gratis mindfulnessövningar och det finns även flera appar som guidar dig till att stressa ner.

Ge det tid, ta dig tid och framför allt var rädd om dig själv!

Text: Martina Norling

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

 

 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.