Overnight oats á la Derin

2017-10-15

Den här söndagen spenderade jag lugnt med familjen. Hängt i centrum, ätit gott och busat med lillan. En riktigt avslappnad söndag helt enkelt. Laddat batterierna och ja, kylen med. Har inte fyllt på med riktigt så mycket matlådor som tänkt men har däremot preppat frukost för några dagar. Inspirerad av lyxfrukosten jag fick härom sistens har jag nu komponerat en egen overnight oat. Börjar man dagen med en god, nyttig och dessutom vacker frukost tror i alla fall jag att man ökar oddsen för att resten av dagens ska bli riktigt bra. 

Overnight oats á la Derin
2 dl havregryn
5 msk cihafrön
2 dl osötad havremjölk
1 dl EKO God morgon juice
1/2 dl frysta hallon
Granatäpple

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt vila 10 min och blanda sedan igen (annars lägger sig gärna chiafröna i botten). Täck med lock eller plast och förvara i kylen. Servera önskad mängd gröt/pudding med granatäpplekärnor. SÅ GOTT!

Lyxig eko-frukost

2017-10-13

Frukost är dagens viktigaste mål har vi fått lära oss. Om det stämmer eller ej? Därom tvista de lärde. Hur som helst är frukosten i alla fall för mig en av dagens höjdpunkter. Vardagarna hinner vi tyvärr inte sitta ner tillsammans så mycket som jag hade önskat, men på helgerna då passar vi på.

I morse fick jag smaska i mig en riktigt lyxig eko-frukost som God Morgon bjöd på. Frukosten var komponerad av Green Kitchen Stories. Passade också på att prova God Morgons ekologiska juicenyheter. 

De var så vänliga att dela med sig av recepten. Sharing is caring! Här kommer receptet på Marockansk Bircher. Otroligt smakrik då den är inspirerad av marockanska smaker som med frisk apelsin och granatäpple, kryddig kanel och salta mandlar. Förbered den kalla gröten kvällen innan och låter den stå och dra i kylskåpet över natten, då blir den som allra krämigast.

Marockansk Bircher

Marockansk Bircher
3 dl havregryn
2 msk russin
1 nypa salt
1/2 tsk kanel
Färsk ingefära
3 dl God Morgon® Organic Orange juice
1 dl växtbaserad mjölk 

Toppa med:
1 apelsin, skalad
1/2 granatäpple
1/2 dl saltade mandlar, hackade
Tahini
Kanel

Rör ihop ingredienserna till birchern i en stor burk, sätt på ett lock och sätt i kylskåpet över natten. Fördela i två skålar och toppa med skivad apelsin, granatäpplekärnor, saltade mandlar. Ringla över lite tahini och sprinkla med mer kanel.

Tack God Morgon och Green Kitchen Stories!

Vegansk göttfärssås – Köttfärssås utan kött

2017-10-10

En bra göttfärssås får ta sin tid. Låt den stå och puttra och götta till sig så höjs smakerna och man får verkligen fram umami – den femte grundsmaken som får det att vattnas i munnen. Jag lever mycket efter Cajsa Wargs kloka ord "man tager vad man haver" och detta recept kan självklart göras med färsk vitlök och basilika, även om jag inte hade det hemma vid tillagningstillfället. Serveras med valfri pasta.

 

Smakrik vegansk Göttfärssås (köttfärsås utan kött)

1 sötpotatis
5 cm purjolök
300 g vegan färs
500 g krossade tomater vitlök
500 g krossade tomater basilika
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
200 ml växtbaserad matlagningsgrädde
salt
peppar
2 msk sojasås
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilikrydda
1 tsk stark paprikakrydda
1 msk torkad basilika
1 krm kanel

Skala sötpotatis och tärna den i centimetertjocka tärningar, Fräs på medelhögvärme i en djup stekpanna med olja. Hacka purjolöken och fräs tillsammans med sötpotatisen. Ha så pass låg värme så purjolöken blir mjuk men inte får färg.

Tillsätt färsen och fräs på lite högre värme. Tillsätt buljongen, tomatpuré och alla kryddor. Rör om och häll över den krossade tomaten. Fyll förpackningarna från tomaten med vatten och häll över färsen.

Rör om och låt puttra i 30-90 min. 

När färsen har reducerats och inte är vattnig häller man i grädden. Låt puttra 5-10 min innan servering.

Smaklig måltid! 

Veckans juice

2017-10-08

Jag har turen att ha världens bästa torghandel med fina grönsaker, frukt och blommor i mitt centrum. Fick med mig ett stort knippe rödbetor, blekselleri och en rejäl bunt med bladpersilja. I ett tidigare inlägg har jag prisat rödbetan och dess egenskaper. I denna juicen kompletterar jag med en bra källa till fibrer, folsyra, kalcium och vitaminerna B6, B1 och B2. Det finns forskning som visar på att denna gröna skönhet även kan reducera risken för demens, alzheimers och cancer. Min favoritkrydda persilja fick även plats i juicen och därmed massa järn. Toppen! Självklart kunde jag inte motså att ha med lite ingefära, för som alla vet, ingefära är bra för ALLT. 

Den här juicen får kicka igång mina morgnar denna vecka. Man kan dricka den som en shot eller spä ut den med vatten.

Snart ny vecka och nya tag!

Ge fan i min mammamage

2017-10-05

2015 inleddes med det glädjande beskedet att det växte ett litet liv i magen på mig. Jag var så glad och tacksam över att ens kunna bli med barn. Vi hade bestämt oss för att bli en familj och det funkade! De kommande nio månader var som att åka en bergochdalbana, både psykiskt och fysiskt. Det var som att skruva upp volymen på precis allt. Förstärka allt. Med handen på hjärtat ska jag erkänna att det var svårt att förhålla sig till kroppen som ändrades så extremt mycket på kort tid. Men eftersom Ayla låg därinne kunde jag ändå känna kärlek till kroppen. Kroppen som var ett livskärl för denna underbara lilla människa. Magiskt. 

2015-09-13 såg Ayla dagens ljus. Eller kvällens ljus snarare. Kroppen pallade även den insatsen. Bra jobbat kroppen!  

Dagen efter förlossningen när jag klädde på mig kändes det som att jag fortfarande var gravid. Magen var ju inte ens mindre? Bara mer mjuk och märklig. Ångesten slog till. I efterhand blir jag förbannad över att jag ens tillät mig själv att ha dessa känslor som nyförlöst. Det borde inte ens ha fått ta utrymmet i mig. Men under hela graviditeten blir man fullkomligt bombarderad med fokus på kroppen. Det anses som fint att ”bara vara mage”. Alltså inte gå upp mer än på magen. Det är självfallet viktigt att hålla en sund livsstil som gravid. För sig själv och barnet. Men att man går upp mer än magen är väldigt jäkla naturligt. Kroppen och hormonerna är på riktigt överallt!

Det är lustigt hur folk tar sig rätten att kommentera hejvilt bara för att man är gravid. Jag hade helst blivit precis lika lite kommenterad och tagen (ja, fysiskt tagen på av folk) på som annars faktiskt.

”Ammar du kommer kilona rinna av dig” sade folk. RINNA av mig. Härligt. Efter en kämpig start fick vi till amningen. Åter igen, bra jobbat kroppen (och amningsexperterna på Danderyd). 

Våran lilla tjej var (och är) glad i mat. Väldigt mycket. I sex månader helammade vi. Det enda som rann av mig var mitt självförtroende. Jag gick knappt ner ett gram. Skitkul. Jag åt nyttigt, tränade och promenerade. Försökte le utåt. Mådde hemskt. I media och på sociala medier såg jag överallt hur man uppmuntrande kvinnor med att ”bli av med mammamagen”. ”Så förlorar du gravidkilona”. ”Säg hejdå till gravidmagen”. Mammamagen ska bort. Helst direkt när man kommer hem från BB. Jag kände mig misslyckad. 

I samtal med en läkare fick jag förklarat att man inte alls behöver gå ner i vikt av att amma. Vissa gör det och andra inte. Den långvariga stressen gör att man tvärtemot har väldigt svårt att gå ner i vikt. Man kan till och med öka. Hennes råd lydde att jag skulle ta det lugnt. Fokusera på familjen. Ta saker som de kommer. 

Inte stressa? Va?! Jag skulle ju vara en bra mamma, ha ett fint hem, laga god mat (skulle ju till och med göra en kokbok under mammaledigheten.. eh, jag vet), vara en bra fästmö, stimulera mitt barn med allt mellan himmel och jord och jag skulle banne mig vara snygg med! 

Två år senare har jag väl fortfarande inte blivit av med alla kilon. Och vet ni vad? Det är inte det viktigaste i världen. Ge fan i min mammamage. Mammor har nog att tänka på. För det första, att må bra. Det är tusen saker man ska ha koll på och det gör mig uppriktigt förbannad att det ska stressas så mycket kring utseendet. Ta hand om själen. Ta hand om kroppen. Ta hand om varandra ♡

På äventyr i Stavanger, Norge

2017-09-29

Jag har länge drömt att åka till Norge och få uppleva de fantastiska fjordarna, fjäll och naturen. Min bild av den resan har dock varit att det för det första är dyrt, men även att det innebär mycket planering och en hög grad av friluftsanda. Projektet Norge har känts mer och mer avlägset. 

Ack så fel jag har haft. Efter att ha fått uppleva Stavanger kan jag konstatera två saker. Det är inte så hemskt dyrt som man tror, för det första. Det andra är att det blir så mycket friluftsliv som man orkar och vill för allt är lättillgängligt. Fine, vill man spendera flera dagar med att vandra i berg och tälta kan man naturligtvis göra det. Men det är definitivt inget måste. 

Bästa resan på länge med handen på hjärtat. Här är några höjdpunkter som jag rekommenderar!

Surfa på Borestranden

Jag hade nog aldrig trott att när min dröm om att få prova på att surfa skulle slå in, skulle det ske en höstdag i Norge. Surrealistiskt nog var det varmt, soligt och vågorna var precis lagom för en nybörjare. Gabriel på FOAM Travel var grym instruktör och snabbt fick jag uppleva glädjen på brädan.  En annan måste ha sett ut som en full säl när jag plaskade runt. Väldigt svårt, absolut. Men framförallt väldigt roligt!

Vandring i Magma UNESCO Global Geopark Egersund

Helt galet vacker natur och omgivning som är skapad av forntiden. Berättelsen började så tidigt som 1,5 miljarder år sedan när het magma och skyhöga berg präglade regionen. Genom många år har glaciärer hjälpt till att bilda det karakteristiska landskapet vi idag ser.

Självfallet ska man också passa på att se Trollpikken. Norrmännen älskar sina troll. 

Paddla SUP i Frafjord

Trendiga Stand Up Paddleboards var ju mycket lättare att bemästra än jag trott. Nästan overkligt magisk plats att paddla på i Frafjord. Helt otroligt. När vindarna tilltog måste jag erkänna att jag blev lite skakis och lydde rådet av Gabriel att inte agera segel och sitta på knä istället. 

Kajakktur vid Jørpelandsholmen

För mig var kajakturen vid Jørpelandsholmen väldigt rogivande. Vacker omgivning, lugnt vatten och härligt sällskap. Många skratt avrundande resan.

Tack för denna gång Visit Norway och Region Stavanger!

Prima ballerina - ny kollektion men ikoniska ballerinan Misty Copeland

2017-09-23

Jag och Martina (bloggen Skippa sockret) hade turen att få en förhandstitt på den nya Misty-kollektionen som lanseras av Under Armour. Ett supertrevligt frukostmingel på NK där kollektionen nu exklusivt säljs. Kollektionens plagg sätter rörlighet i fokus och man kan verkligen se att den är en dansare bakom den. Är nu stolt ägare av både en body och ett par byxor som fick en annan (vars smidighet inte är särsklit imponerande) att vilja göra piruetter.

Misty Copeland är  American Ballet Theatre-stjärnan som dansat sig in i historien. Hon har slagit igenom i en extremt konservativ mijlö. 2015 blev hon den första kvinnliga afroamerikan att nå högsta rankningen, principal dancer, i American Ballet Theatre 75-åriga historia. 

Misty är så jäkla cool! Man kan bara tänka sig hur många gånger hon fått höra ett "nej". Men passionen för dansen har hela tiden drivit henne framåt. Och till slut lyckades hon. Hon har förändrat synen på hur människor ser på balett som konstform och sport. You go girl!

För någon annan kanske det där "nej:et" inte kommer från andra. Vi är nog många som sätter gränser för oss själva. Tro på er själva! Ta din passion i handen och låt den leda vägen. Gå emot rädslor. Våga säga ja. Våga säga nej. Lev!

Den här fina bilden på Martina och mig tog Alma @ Studio Emma Svensson. Tack Presskontakterna och Under Armour!

Garden platter på Kitchen & Table

2017-09-20

Dagens lunch stod Marcus Samuelsson och hans fantastiska gäng för! Med ett grönare fokus och hållbarhet i åtanke har Marcus Samuelsson öppnat Kitchen & Table Norrmalm, en ny bar och restaurang på Clarion Hotel Sign. Jag och Madde från Vinsider var inbjudna på presslunch och fick tillfället att provsmaka menyn som har ett stort vegetariskt utbud. 

Särskilt högt sjöng mina smaklökar för GARDEN PLATTER Hyvlad zucchini, picklad tomat, honungsrostad spetskål, citronmarinerad fänkålscrudité, sojainkokt shiitake. Såserna var helt veganska med bas på olja – fantastiskt!

Marcus fick mig verkligen att tänka på hur jag själv förhåller mig till klimat och hållbarhet. Jag ska bli bättre på att tänka mer på hållbarhet och minska matsvinnet i hemmet. Leftovers kan bli buljonger, fonder och massa härligt. Vi måste bli bättre på det för miljön. I genomsnitt slänger och häller varje svensk ut 107 kg mat och dryck varje år. Inte ok!

Några tips för minskat matsvinn hemma:
- Lukta och smaka. Maten håller längre än du tror och ofta mycket längre än bäst-före-märkningen. 
- Planera! Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med
- Frys in resterna.
- Laga mat eller gör matlådor på resterna. 
- Förvara matvarorna vid rätt temperatur.
- Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.

Lycka till!

Saker som får mitt hjärta att slå extra slag

2017-09-19

De som läste gårdagens inlägg noga kunde notera att jag för närvarande står helt utan kök eftersom vi renoverar det. Äntligen byggs drömköket vi fantiserat i många år om upp. Det leder ju till att jag gärna vill införskaffa lite nya saker inredningsmässigt. Sakerna i inläggets rubrik syftar alltså på materiella ting.

Jag har fått dille på mässing, koppar och guld. Vi valde faktiskt mässingsben till kökbordet. Det är material jag vill plocka upp i detaljer i köket och matrummet.

Rivjärn från Clas Ohlson, 79,90 kr. Egentligen ett helt vanligt rivjärn, men kom igen! Gud så snyggt det är i en annan färg alltså. Den måste jag ha. 

Måttsats från Clas Ohlson, 99,90 kr. Samma som ovan. Hur himla snyggt är det inte?

Grytunderlägg från Ellos, 149 kr. Formen, texturen, färgen! Den med en gratängform i glas på. Jo jag tackar.

Cocktail- & Drinkset från Kitchen Craft, 599 kr. Det är så elegant att det nästan är löjligt.

Salladsbestick från Syster Lycklig, 299 kr. Otroligt enkel och fin design. Älskar övergången mellan metallerna.