Hemmagjord veganost

2017-06-19 0:36

Har länge varit sugen på att testa att göra egen vegansk ost men skjutit upp det då jag inte känt att jag har haft tid att ta tag i det projektet. Snubblade över ett recept som inte alls visade sig vara ett projekt. Har anpassat receptet något och resultatet ser ni här! Till skillnad från de allra flesta recept på vegansk ost är detta helt fritt från nötter. Perfekt för allergiker och lite mer skonsamt för plånboken med. Say cheese!

Veganost fri från nötter

- 9,5 dl osötad sojamjölk
- 2 msk citronjuice
- 2 tsk flingsalt (tips: testa smaksatt med ex. chili eller ramslök)
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1 tsk torkad dill
- 1 tsk paprikapulver
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 msk bjäst eller näringsjäst

Förbered med att placera sil eller durkslag över en stor kastrull. Placera en silduk i durkslaget. 
Sjud sojamjölken i en stor kastrull på medelhög värme. Rör om med en visp hela tiden. Det är viktigt att det inte kokar över. 
När du ser att mjölken lätt kokar kan du tillsätta citronjuicen. Fortsätt att röra och efter en stund kommer du börja se hur det grynar sig.
Tilsätt kryddorna och sänk värmen. Låt det sjuda under omrörning i några minuter, 
Vispa försiktigt ner bjäst och äppelcidervinäger.
Häll blandningen i silduken. Var försiktigt så du inte bränner dig. Snurra ihop/knyt duken tajt för att pressa ur vätskan. Lägg en tyngd på om du vill för att hjälpa till. 
Ställ in kastrull+durkslag+osten i kylen över natten (observera att osten inte får doppas i vätskan). 
Dagen efter är osten färdig. Ta ur den ur duken och servera! Detta recept ger en ganska mild ost så krydda efter smak och tycke.



Kommentarer