Träningen är igång!

2017-11-02

Hej!

Va kul att "se" er igen! 

Jag vill hoppa in en snabbis och säga att igår, då kom jag officiellt igång med träningen igen. Den har varit vilande de senaste två månaderna - för smärtsamt tillstånd i kroppen, för ledsen, för utmattad, för allt egentligen. 

Men efter två veckors dagsjukvård (var dock inte med på hela), så har jag tillsammans med min sjukgymnast lagt upp ett träningsprogram och igår påbörjade jag det. Det är verkligen back to basics, jag är förbjuden att använda mer motstånd än gummiband för tillfället men det känns skönt att gå tillbaka på något sätt. För nu kan det bara gå framåt. 

Planen är sjukgymnastik som jag gör på gymmet (så den verkligen blir av, blir lätt distraherad hemma), samt stavgångspromenader till en början. Detta ska sen ökas med mer sjukgymnastik, yogaklasser, och simning. Kortsiktigt mål är att kunna yoga två gånger i veckan, långsiktigt mål är att kunna börja styrketräna igen. Nu kör vi! 

Från en morgonpromenad.

Nästa gång jag är på gymmet och om det är lite folk ska jag se om min sambo kan fotografera lite övningar så jag kan visa, för de är faktiskt väldigt bra :) 

 

Något helt annat som är väldigt tråkig att jag just nu stångar mig blodig mot sjukvården, det som sägs att "man måste vara frisk för att vara sjuk" stämmer tyvärr i allra högsta grad. Men skam den som ger sig! 

Ta hand om er :) 

Nya hälsoböcker i brevlådan

2017-09-15

Äntligen fredag! Och äntligen kom mina böcker* som jag beställde för jättelängesen. De kom nu för att en av böckerna släpptes i veckan och jag hade förhandsbeställt den. Tycker att det är så roligt att läsa hälsoböcker. 

Som ni ser på bilden är den ena Lofsans nya bok som handlar om bäckenbotten och träna upp de inre magmusklerna. Av en första genombläddring verkar det vara en gedigen bok med många tips och träningsinstruktioner! Att den dessutom är skriven av Lovisa Sandström som är en av mina stora träningsförebilder gör inte saken sämre!

Helt ärligt har jag aldrig tidigare tagit reda på mer om bäckenbotten så det ska bli intressant - jag tror att det är viktigt att mer kunskap kring detta sprids, som Lovisa skriver i början av boken så är inte de besvär som just kvinnors drabbas av på prioriteringslistan att kolla upp "Min erfarenhet är att kvinnorelaterad åkomma kommer långt ner på priolistan hos en vuxen kvinna medan till exempel barnets hosta är något man snabbt kollar upp" (utdrag från s. 9). Sjukt peppad på den här boken, det ska bli roligt att lära sig mer! 

Den andra boken heter Ikigai - Hitta din väg till ett långt och lyckligt liv. Det är två författare som har studerat livet i en by i Japan, Ogimi, där man lever längre än någon annanstans i världen. Jag förväntar mig inget revolutionerande av den här boken om jag ska vara ärlig. Tips som att motionera, skratta och äta lagom känns rätt självklara idag, men det ska ändå bli intressant att läsa om livsstilen och filosofin runt ön Okinawa där den här lilla byn ligger. Kan tänka mig att det kan bli en liten boost för att leva hälsosamt!

Har ni läst någon av böckerna? 

Ha en fin fredagkväll! :) 

*Böckerna

Lofsans underverk - starkare bäckebotten, snyggare hållning och bättre sex, Lovisa Sandström (2017, Norstedts) 

Ikigai - Hitta din väg till ett långt och lyckligt liv, Héctor Garcia, Francesc Miralles (2016, Norstedts)

Vänja sig vid en nygammal vardag

2017-09-13

Hej!

 

Idag är en sån dag då jag är heltidssjukskriven så har bara varit hemma idag. Trots att jag varit det i perioder ett tag nu på grund av min reumatism känns det fortfarande konstigt. Som en ovanlig, men vanlig vardag. Känns fortfarande nästan brottsligt att vara hemma - så plikttrogen och samtidigt rädd för att andra ska tro att jag låtsas är jag. Ryggen känns som den ska gå av, men ska jag verkligen vara hemma? Och så fort någon annan är lite förkyld säger jag åt dem att gå hem och bädda ner sig, för det är ju viktigt att vila! 

Det här ska nog bli mitt nya mantra att leva efter. 

 

Iallafall, de dagar då jag inte jobbar brukar jag ändå se till att försöka gå upp ganska tidigt - dels för att lederna behöver värmas upp men också för att skapa en så ”normal” dag som möjligt. Ibland behöver jag verkligen bara ha på mig mysbyxor hela dagen och ta det lugnt, men jag märkt att jag mår bättre, för det mesta, av att vara någorlunda igång, göra mig iordning och ta på mig ”människokläder” iallafall en stund av dagen. Allt efter vad jag orkar och hur mycket energi jag har att förfoga över under dagen. Idag hade jag helt okej med energi faktiskt så under förmiddagen har jag gjort solhälsningar, qi gong och sjukgymnastik. Jag har också pratat ganska långa samtal med reumatologmottagningen och försäkringskassan, skrivit yogadagbok, gått en promenad (med Träningspodden i lurarna) och sen gjort mig iordning.

 

 

Efter lunch åkte jag hem till min syster och drack te och busade lite med min systerson. Så mysigt att bo nära varandra! 

 

Men sen, när jag kom hem, då var energinivån inte hög. Jag är så trött på att det ska vara så här! Jag vill inte vara så här sjuk och trött - jag saknar att vara pigg och inte ha ont, eller ha mindre ont iallafall. Försöker verkligen att acceptera situationen som det är, men det är inte så lätt alltid. Tänker på att man ofta identifierar sig med något som man inte är, eller något som andra tror att man är. Jag identifierar mig fortfarande som en väldigt aktiv, tränande människa, som klarar av att jobba heltid - men det stämmer inte riktigt längre och den nya bilden av mig själv är något jag behöver börja acceptera. En identitet där jag är delvis sjukskriven och inte tränar så mycket, utan fokuserar på rehabilitering. Sen behöver ju inte den identiteten vara för alltid, vilket jag jobbar för, men det är nog hälsosamt att acceptera livet så som det är just nu.

 

Nu ska jag slänga in Sagan om ringen del två och ha som bakgrundsljud medan jag väljer vad jag ska göra för yogaprogram här hemma på eftermiddagen. Vad har ni för bakgrundsljud när ni yogar? Bara tystnad? Lugn avslappningsmusik? Eller är ni som jag och gärna lyssnar på välbekanta filmer eller teveserier?

Den här boken har jag haft lääääänge. Den beskriver många yogaställningar väldigt bra och i slutet finns det en del program att välja mellan, bland annat ett som ska vara särskilt bra för ryggen! 

 

Tack för titten och ha det fint! :) 

Vecka 37

2017-09-12

Hej hej!

 

Det är visserligen redan tisdag, så en liten försenad veckoplanering började jag på idag. Nåväl :) 

 

I vilket fall som helst, den här veckan ska jag försätta fokusera på rehab och börjar i eftermiddag med medicinsk yoga. Idag ska ju instruktören ha en lösning för mig då det gör så ont att ligga på rygg så är nyfiken på vad det är för lösning. Om du vill läsa mitt inlägg om första gången jag var på medicinsk yoga kan du läsa det här.

 

Imorgon ska jag också på medicinsk yoga, fast via sjukgymnasten. När jag kikade in i rummet där vi ska vara förra veckan såg det väldigt litet ut och mattorna låg tätt så jag kommer säkerligen känna mig instängd och obekväm. Det är det enda jag inte tycker om med yogaklasser - andra yogautövare. Nä jag skojar! Men jag tycker det är obekvämt när mattorna ligger för tätt, jag vill ha mitt space! :)

 

torsdag blir det simning igen och ska försöka tajma det så att jag kan simma när varmvattensbassängen är öppen. Det hade varit SÅ skönt.

 

Fredag funderar jag på att antingen boka in mig på en yogaklass på friskis eller träna hemma efter en youtube-video. Får se vad jag känner för!

 

Och helgen lämnar jag öppen som vanligt. Sjukgymnastik, qi gong, promenader är det jag försöker göra varje dag för att hålla igång vardagsmotionen och framförallt rörligheten genom sjukgymnastik. Att plocka undan hemma och utföra lättare mathandling har blivit viktigare för mig också som vardagsmotion - det är verkligen inte att underskatta. Plus, får ro i själen (och magen) av ett städat hem och fullt kylskåp!

Så ser min träningsvecka ut! Hur har ni planerat er träning den här veckan?

 

Ordning i köket :) 

Ett Jävlar Anamma

2017-09-11

Det här inlägget är inte en sorts tycka-synd-om-kampanj. Däremot är det en uppmärksamma-kampanj och skapa-förståelse-kampanj. Det är det enda jag och alla andra med kroniska sjukdomar vill ha - förståelse för hur vi har det. Förståelse för att det inte går att förstå och ibland bara måste accepteras. Förståelse för att vi inte är lata, utan kämpar varenda dag, förståelse för att vi vill så mycket men inte kan. Det är kanske mycket att begära, men det är verkligen det enda vi begär. Förståelse. 

 

 12 oktober (om ca en månad) är det den internationella reumatikerdagen. 

 

För ett tag sen fick jag i uppdrag att markera var jag har ont. Vilken sorglig syn. Pilarna är huggande värk och strecken är molande/ilande. Det hugger i bröstkorgen när jag pratar med vänner. Det låser sig i höften när jag går till bilen. Det molar värk i bröstryggen när jag tränar. Det strålar smärta från rygg till baksida lår när jag lagar mat. Kan ju tänka sig att detta borde få mig att bara vilja gå och lägga mig och gråta (det får det) men det får mig också att vilja packa träningsväskan, dra till gymmet och köra järnet.

 

Träning är inte en hobby i det här fallet, det är en behandling. En terapi för att hålla mig klar i huvudet och behålla kämparglöden. Träning är att få öka och behålla rörligheten. Att öka chansen för att alla de där områdena stelnar till vid en bra hållning, för det är det som kommer hända. Träning är att få fortsätta leva ett liv utan för mycket begränsningar.

Nu klarar jag visserligen inte av någon tung styrketräning för tillfället. Men jag klarar av att simma, jag klarar av att yoga och att promenera kortare promenader. Jag klarar av lättare städning hemma, att rensa kläder, att laga mat. Jag klarar av sjukgymnastik och qi gong. Träning måste inte vara att packa väskan, dra till gymmet och köra järnet. Om en inte är sugen på det förstås. Men det kan vara all sorts vardagsmotion och lågintensiv träning. Allt efter vad kroppen tillåter och förmår. All rörelse är bra rörelse och nu kör vi! 

 

Tack för att du läste. Ta hand om dig <3 

Medicinsk Yoga

2017-09-06

Igår var jag på medicinsk yoga - vilken upplevelse! Jag har alltid tänkt att medicinsk yoga är kopplat till sjukvård, och därmed landsting, och ser framför mig någon i arbetskläder som guidar yoga under starka lysrörslampor. Vad fel jag hade!

 

Yogainstruktören var inhyrd från ett yogacenter och hela yogaklassen kändes väldigt.. flummig? Får jag nog säga. Väldigt filosofiskt. En del grejer var helt utanför min bekvämlighetszon - som mantrasång till exempel. Men det var en lugn, meditativ och lärorik yogaklass som jag definitivt kommer gå tillbaka till. Ser det som en utmaning för mitt rastlösa och stressande sinne.

 

Först var det faktiskt inte så självklart att jag ville tillbaka för eftersom alla rörelser var så långsamma och stillsamma fick jag så ont i höfter, rygg och axlar. Jag pratade med instruktören efteråt och hon sa till mig att testa sitta på en stol nästa gång och när jag förklarade hur ont i ryggen det gör att ligga på rygg så länge sa hon ”Jag ska fundera, och så har jag en lösning till dig nästa gång!”

Det är detta jag älskar med yoga! Hur det går att individanpassa och hur en ska känna efter dagsformen och tillåta sig själv att känna och acceptera (även om jag är dålig på det).

 

Klassen var som sagt lite lärorik (och väldigt andlig) och tänkte jag skulle dela med mig av vad jag lärde mig och fick vara med om igår:

 

- Vid in och utandning kan en tänka eller säga Sat Nam (Sat - inandning, Nam - utandning). Sat nam betyder ungefär ”Jag är sann”. Jag tyckte det var ganska skönt att ha ord att fokusera på för att inte tankarna skulle vandra iväg.

 

- Om du sätter ihop händerna och placerar tummarna mot bröstbenet och samtidigt sjunger mantra (tex Saaaaaaaat Nam) så känner du vibrationerna från sången och det är väldigt häftigt och lite avkopplande. Även om det också för mig var mycket, mycket obekvämt.

 

- Eldandning innebär ganska snabba, korta andetag. Jag vågade inte testa för bröstkorgen var så ansträngd redan av alla inflammationer jag känt av under dagen. Enligt yogaläraren var det väldigt bra för coremusklerna att göra eldandning samtidigt som en ligger på rygg, lyfter huvudet och tittar på tårna. Det är dock viktigt att inte göra detta vid menstruation eller graviditet.

 

- Hitta ”blickfokus”, genom att blunda och titta snett uppåt. Genom att fokusera på detta ”tredje ögat” som det kallades kunde en använda det som ett sätt att komma tillbaka till nuet när tankarna gled iväg på annat.

 

- En andningsövning, ligg på rygg och lägg en hand strax under naveln och den andra under nyckelbenet. Låt armbågarna falla till sidan så det inte är ansträngt. Känn hur du andas med magen och andas in - ut. Jag gör aldrig sånt här. Har inte tålamodet till att ligga still så länge och bara andas. Tyckte dock att det hjälpte lite av att faktiskt ha handen på magen och vid axeln, blev ett helt annat fokus.

 

Detta är kanske självklara saker för de som yogat ett tag men för någon som varit på diverse yogaklasser på olika gym och gjort några klasser från youtube var det mycket intressant! Ska bli kul att se vad som händer nästa vecka - och framförallt vad jag får för lösning vid avslappning på rygg! 

 

Idag fortsätter min lugna träningsvecka med sjukgymnastik och eventuellt mer yoga ikväll. Det är ett pass på ett gym så tror det blir mer fysiskt än igår. Känns verkligen i höften att jag jobbar mer med den nu, men hoppas att det är positivt på lång sikt! 

Ha en fin dag :)  

 

 

Om du vill veta mer om begreppen:

 

Eldandning:

http://www.kundaliniyoga.se/showpage.php?idPage=13

 

Trede ögat (engelska):

https://en.wikipedia.org/wiki/Third_eye

 

Bilder är från pixabay.se samt pinterest. 

Veckoplanering

2017-09-04

Hej!

 

Vaknade upp till en väldigt grå och blåsig måndag måste jag säga. Det känns som att hösten verkligen är här nu. På ett sätt tycker jag det är väldigt skönt- det blir svalare, man kan tända ljus inomhus och skuldfritt kolla netflix på kvällarna. Stora tröjor, halsdukar och rejäla kängor. Hösten är också en nystartstid, jag har aldrig riktigt sett det nya året som samma start som en ny termin. Det enda negativa är att med det kallare och skiftande vädret kommer mina leder påverkas och göra mer ont. Något med den fuktigt kalla luften som ofta ändrar temperatur här tror jag. 

 

Bild tagen för exakt ett år sen efter en löprunda i skogen och upp för berg. Var rätt så trött! :P  

 

Den här veckan har jag gjort något annorlunda med kosten - nämligen förberett mycket mer än vanligt och skrivit upp vad och när jag ska äta. Detta handlar kanske lite om att få ordning på vikten - men den stora grejen är att spara energi (på bestämma vad som ska ätas, är det förberett osv) och få ordning på lite sockersug. Har valt att minska lite på kolhydrater, och äta mer fett. Vilket känns jättekonstigt och att det känns jättekonstigt är också konstigt! Det är ju en sak att undvika fett i form av chips, men känns egentligen helt naturligt att äta avokado, nötter, olivolja osv. Så det är tråkigt att en på något sätt blivit så rädd för fett! Jag har alltid tidigare valt yoghurt med låg fetthalt osv. En annan sak är att jag läst i en Facebook grupp för reumatiker att det är flera som upplevt minskning av sin värk genom att dra ner på kolhydrater så det ska bli spännande att se om det ger någon effekt!

 

 Dagens frukost - pannkaka gjord på ägg, kokosmjöl mm med bananer och mandelsmör. Så gott! För övrigt väldigt mättande också. 

Veckans träning är precis som de senaste månaderna - vad jag känner för. Jag har dock skissat upp en preliminär planering - som det är helt okej om den inte blir av. Det är så väldigt skonsam och lågintensiv träning som gäller nu. Jag orkar helt enkelt inte någon styrketräning eller högintensiv konditionsträning för tillfället. Det känns inte bra i kroppen. Det känns bättre att fokusera på mer rörlighet och vardagsmotion. Jag kan riktigt känna hur kroppen är i behov av det så jag anpassar mina veckor till förmån för lugnare träning.

 

Så här ser min preliminära planering ut:

 

Varje dag:

- Sjukgymnastik

- Qi gong (efter program jag fått från reumarehab förra året)

- (eventuellt) Yoga with Adrienne

- Promenad (med stavar som den hobbypensionär jag är!)

 

Måndag:

- Simning

 

Tisdag:

- Medicinsk yoga

 

Onsdag:

- Yoga

 

Torsdag:

- Simning

 

Fredag:

- Yoga

 

Som ni ser är det inte något ös eller högt tempo här inte. Jag ska fokusera på att få in rörelse mer naturligt i vardagen tänkte jag - hellre orka röra mig mer på jobbet, i hemmet, går promenader, laga mat osv än att lägga all min energi på en timme i gymtid. Den tiden då jag klarar av båda kommer komma, men det är inte just nu. Vilket jag försöker intala mig är helt okej! 

 

Helgen har jag inte planerat ännu, utan det får bli som det blir. Tänker att helgen kan ge utrymme för en och annan långpromenad, eller så kanske jag ta med sambon att klättra, svampplockning eller vad som helst. Kanske får jag feeling och känner för styrketräning med kroppsvikt. Vi får se vad som händer!

 Älskar ljungen vid den här årstiden, det är så fint att se bergen färgas lila :) Ska ganska omgående försöka plantera lite ljung i krukor på balkongen, just nu är det en gravplats av sommarens blommor.. hehe. 

 

Hoppas att ni får en bra vecka!

Vad jag lärt mig av att släppa träningskrav och träningsprogram

2017-08-31

För ett tag sen bestämde jag för att släppa allt vad program, prestation, mål och krav var när det gällde träning. Jag har länge tränat utefter olika program och haft en hel del mål och krav på mig själv. Det har varit ohållbart och i slutändan gjort mig rätt så stressad.


Till exempel - jag sätter upp ett träningsprogram. Blir supertaggad på att följa det och planerar min vardag utefter det. Första veckan går bra. Andra veckan börjar det skava. Och tredje veckan blir jag förkyld och så skiter sig allt. Jag hittar inte tillbaka efter att det inte gått som jag planerat. I mitt fall beror det också ofta på att min kroniska smärta och mina leder inte tillåter ett visst pass eller en viss övning på vissa dagar som jag inte kan förutse. Då gäller det att anpassa, vilket jag har gjort, men det har tärt på mig för jag blir så besviken på att lederna inte mäktar med den farten eller tyngden som jag planerat att hålla. Och i och med alla mål och program att följa kom också kraven. Det kan vara en bra motivation om man en dag inte känner för att gå till gymmet så gör man det ändå för programmet säger det. Men för mig blev det tillslut ett måste. Vilket träning är, vi behöver inte lura oss själva. Träning är ett måste och superviktigt, både för själ, hjärta och kropp. Men det var inte längre ett roligt måste. Det var ett kravfyllt, prestationsångesthöjande måste.

 

Så jag släppte allt. Dels för att jag inte mäktade med den stressen jag kände, men också för att hitta tillbaka till den punkten då jag tyckte träning var roligt. Min plan numera när jag går till gymmet (eller ut, eller drar fram yogamattan hemma eller vad som helst) är att ha roligt och att det ska kännas bra, att jag ska må bra när jag går därifrån. Och det här är vad jag har lärt mig:

 

1. Träning är roligt. Och med mindre krav blev det roligare att träna = går till gymmet oftare.

2. Att bara ”lalla runt” ger rejält med träningsvärk. I och med att jag varierar övningarna så mycket och gör det jag känner för har jag använt muskler som jag inte använt på ett tag vilket resulterar i rejält med träningsvärk. Jag tillhör den skaran människor som tycker om träningsvärk så ser det som positivt!

3. Jag får mindre dåligt samvete. Faktiskt inget dåligt samvete alls, när min kropp inte klarar av träning. För jag har som mål att träna för att må bra, och om jag inte skulle må bättre av att träna en dag (tex det skulle göra mer ont) så får jag inte dåligt samvete för att jag stannar hemma och gör andra saker för att må bra. Träning är inte det enda sättet att må bra!

4. Jag blir inte besviken när träningen inte går som jag har planerat. För jag har ju inte planerat den! Om jag har funderat ut att jag nog skulle vilja göra marklyft en dag, men så går inte det för att ryggen gör för ont - inga problem. Då sitter jag på cykeln en stund eller gör övningar med kettlebell. Jag kan snabbt anpassa till vad kroppen klarar av för dagen utan att den gnager någonstans i bakhuvudet att jag frångår mitt träningsprogram, då träningsprogrammet för tillfället inte existerar.

5. Jag vågar testa nya saker. Jag håller mig inte till samma saker utan har helt nya ögon på träning. Vad är det för maskin och hur funkar den? Kan jag använda vikterna på det här sättet? Skulle jag tycka det vara kul med ett crossfit inspirerat pass?

6. Jag är glad efter träningspass. Jag är aldrig besviken på att det inte blev som jag planerat, eller har dåligt samvete. Ibland är jag ledsen för att det gör ont, men det kommer med sjukdomen. Men allt som oftast är jag glad och nöjd - för i och med att släppa träningskraven fick jag också ett annat perspektiv, att all träning är bra träning. Det är lätt att säga men inte så lätt att känna. Men nu känner jag det verkligen efter varje träningspass och känner mig stolt över den insats jag gjort utefter mina förutsättningar just den dagen.

7. All rörelse är bra rörelse. Fortsätter lite på den tidigare punkten. Jag började hitta hur vardagsträning också är träning när jag släppte mina träningsmål och program. Jag måste inte åka till gymmet och köra tunga knäböj för att känna att jag har tränat. Om jag har promenerat till affären eller gått två varv och slängt sopor samtidigt som jag också har städat hela lägenheten - det är också en typ av träning. Vardagsmotion ska vi verkligen inte förkasta. Det blev lättare att hitta träning i vardagen helt enkelt.

 

Så om du också känner, så som jag gjorde, att träning inte längre är ett roligt måste och du känner dig oinspirerad - välj att släppa kraven på den. Välj att ha ett träningsmål som säger att du ska träna för att må bra. Du ska gå ifrån gymmet med ny energi och en glädje som du inte hade innan. Kanske kommer du inte få de resultaten som du fått innan, men helt ärligt - är inte ett inre välbefinnande bättre än att snabbt få resultat?

 

Känner du att du inte riktigt vet vad du ska göra på gymmet eller göra för typ av träning? Boka in ett instruktionspass eller kolla på nätet efter hur du kan göra olika övningar. Eller gå på pass. Eller välj en helt annan träningsform ett tag. Vi har tillgång till så mycket information så lätt nu, så om du känner dig vilsen utan ett program så lovar jag dig att du snabbt kan hitta instruktioner till din ”spontanträning”.

 

Kanske kommer jag planera min träning i framtiden, eller följa något träningsprogram men som det ser ut just nu trivs jag väldigt bra med det här! 

Jag önskar dig all lycka! Skriv gärna hur det gick om du bestämmer dig för att träna för att må bra utan krav på prestation :)

Fem tips när en dag känns skit

2017-08-25

Hej! 
Jag tror att vi alla känner till de här dagarna. När allt känns skit och vad vi än gör kan vi inte för vårt liv förmå oss att ta oss framåt.
Kanske är det ångest, depression eller bara en helt vanlig skitdag. Vi hittar inte nycklarna. Vi klandrar oss själva för lite allt möjligt. Vi orkar inte äta. Orkar inte fixa med tvätten. Orkar ingenting alls. Det positiva med de här dagarna, är att de oftast går över.
Här är mina tips på att vända en sådan dag;
  • Bädda sängen - det spelar ingen roll om du inte ser ditt sovrum för att du befinner dig i vardagsrummet, utan det är själva handlingen. Skitsamma om du lägger dig i sängen efteråt, du har åtminstone bäddat den och det är riktigt bra gjort. För mig brukar det oftast, men inte alltid, bli att jag börjar med att bädda sängen och så blir det någon sorts kedjereaktion, bädda sängen - plocka undan kläder - göra fint i hallen, och plötsligt har jag mer energi. 
  • Ta på dig jeans - Sådana skitdagar är det så himla skönt att komma hem och bara ta på sig mysbyxorna och ta det lugnt. Men om det är en riktig, riktig skitdag, när du inte kommit iväg - då kan det faktiskt vara skönt att ta på sig jeans. Jag vet inte hur det är för er, men för mig så känner jag mig något piggare, något friskare, av att ta på mig jeans. Andra ”uppiffande” saker tycker jag kan också ge den här effekten, tex måla naglarna, fixa ögonbrynen, ta en dusch osv. Testa du också och låt mig veta om det funkar eller inte! 
  • Ägna dig åt något du tycker om - är det något som du tycker om att göra som du inte gjort på länge och saknar? Kanske läsa, måla eller bygga någonting? Eller är det någon ny hobby som du skulle vilja testa på? Kanske bara läsa en träningstidning, skvallertidning eller något lättsamt helt enkelt? Ta reda på vad du saknar och ge dig själv tid att göra det en stund. För min egen del är det är måla, jag gör det alldeles för sällan trots att jag vet hur bra det får mig att må.       
  • Släng soporna - Också en handling likt bädda sängen som förhoppningsvis inte blir så ansträngande men ändå kanske ger dig en känsla av att du gjort något bra. Okej, allt känns skit och du orkar inte ta dig upp ur soffan på resten av dagen, men du har iallafall slängt soporna och det är bra nog! 
  • Kolla på roliga youtube klipp/lyssna på glad och hög musik - tänk hundvalpar, kattungar, folk som klantar sig, en tutorial för hur du sminkar dig på bästa sätt etc. Lättsamt och underhållande. Tänk deppig dansmusik, riviga rocklåtar eller vad som helst som gör dig glad. Om du inte orkar med youtube eller musik kan en annan variant vara att söka på roliga bilder tex ”funny meme”. En personlig favorit är dock disney klipp.. :) Barnsligt? Ja. Alldeles alldeles underbart? Också ja.
Tack för att du läste och hoppas att du får nytta av något av tipsen! :)