SportHälsa har provat Mylky som möjliggör att själv skapa alla typer av växtbaserad mjölk med ett enda knapptryck. Helt utan tillsatser eller avfall.
I Sverige konsumerar vi över 700 miljoner liter mjölk årligen – det innebär en enorm mängd mjölkpaket som produceras, transporteras och till slut kastas bort. Det är inte hållbart, vare sig för klimatet eller ekonomiskt.
+ Fördelar
- Ekonomiskt
- Snabbt och enkelt
- Klimatsmart
- Ingen blötläggning
- Snygg design
- Enkelt att rengöra
- Full kontroll på innehållet
– Nackdelar
- Kortare hållbarhet
- Mjölken separeras i kylen och behöver skakas innan servering
- Ej berikat på vitaminer, vilket köpt växtbaserad mjölk är
Havre- och mandelmjölk
Tid: 5 minuter
Portioner: 1,3 liter
- 2,5 dl havregryn och mandlar
- 2-3 delade dadlar, eller annan valfri sötning
- Valfritt; en nypa salt och 2 teskedar vaniljextrakt eller kanel
- Fyll filterkorgen med alla ingredienser (förutom vaniljextrakt om du väljer att använda det).
- Fyll Mylky-kannan med vatten upp till ”Min”-strecket (1,3 liter). Om du använder vaniljextrakt så tillsätt även detta i kannan.
- Starta din Mylky-maskin.
Efter en minut är din mjölk färdig!
Text och foto: Derin Grenholm